Naučná stezka Karla Jaromíra Erbena v Miletíně

Minulou sobotu jsme se vydali po stopách spisovatele Karla Jaromíra Erbena. Na počest miletínského rodáka byla vybudována naučná stezka, která provází nejbližším okolím Miletína. V nabídce jsou dva okruhy, první z nich měří 5 km (ideální na procházku s dětmi), my jsme se rozhodli pro okruh druhý, výrazně delší, který se rozprostírá v délce 16 km. 

Výchozím místem obou okruhů je rodný dům Karla Jaromíra Erbena, který se nachází v blízkosti náměstí. (Rodný dům můžete navštívit každý den do 14:00, stačí kontaktovat pověřenou osobu, jež má prostory na starost.) Od rodného domu jsme se vydali po červené trase směrem Červená Třemešná. Záhy jsme se ocitli u bodu Vrbina, odkud jsme pokračovali až ke kostelu sv. Petra a Pavla na Byšičkách. Stezka vedla dále kolem rybníků Hluboký a Nadýmák nedaleko Tetína. Přes Vlkanov a Miletínek jsme doputovali zpět do výchozího bodu, na náměstí, kde se mimo jiné nachází Památník Karla Jaromíra Erbena.

Pokud si zvolíte stejnou trasu jako my, čeká vás 10 zastavení, která odkazují na jednotlivé balady Erbenovy sbírky Kytice

Ve srovnání s ratibořickým Babiččiným údolím byla Erbenova stezka jistým zklamáním, zejména co se týká poskytovaných informací a atraktivity bodů na trase. Avšak nezapomenutelným zážitkem byla všudypřítomná živá příroda, husté lesy, rozkvetlá pole plná obilí a kukuřice a dva rybníky – brčálníky. Tamní lokalita má skutečně baladický nádech a navozuje ojedinělou atmosféru, kterou v Praze nezažijete. Ideální místo pro ničím nerušený prázdninový odpočinek. :-)

Zeptejte se ostatních

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Pro možnost vkládat příspěvky je nutné se zaregistrovat a přihlásit.

;